2019-2021: A munkaerőhiány lehetséges kezelési módjai az egészségügyi és szociális ágazatban (FESZ)

A Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) alvállalkozójaként vesz részt a projektben.

A projekt célja az ágazatban jellemző munkaerőhiány mérséklésére vonatkozó javaslatok megfogalmazása, annak érdekében, hogy az egészségügyi és a szociális szolgáltatások stabilak és fenntarthatók legyenek. A projekt megvizsgálja, milyen eszközökkel lehetne több fiatalt megnyerni arra, hogy egészségügyi vagy szociális szakmát válasszon, illetve hogyan lehetne megállítani a képzett szakemberek elvándorlását, továbbá miként lehetne visszacsábítani a szakmát elhagyókat és a külföldön munkát vállalókat.

A következtetések levonása és a megvalósítható javaslatok megfogalmazása érdekében a projekt alapos kiterjedt kutatásra támaszkodik, a hazai és nemzetközi tapasztalatok feldolgozásával, valamint kérdőíves felméréssel.

A Kopint Konjunktúra Kutatási Alapítvány feladatai:

  • tanulmány készítése azokról a nemzetközi „jó gyakorlatokról”, amelyek a munkaerő toborzásában eredményesek voltak,
  • tanulmány a magyar egészségügyben dolgozó szakdolgozók kereseti és jövedelmi viszonyairól, valamint munka-leterheltségéről nemzetgazdasági összehasonlításban; az elmúlt 2 évben végrehajtott béremelések hatásának elemzése,
  • kérdőívek szerkesztése és tesztelése az egészségügyi szakdolgozók jövedelmi helyzetéről, munkabeosztásáról, leterheltségéről, elégedettségéről, véleményéről, javaslatairól,
  • a beérkezett kérdőívek kiértékelése alapján javaslatok megfogalmazása az ágazat munkaerő-hiánya mérséklésének lehetséges eszközeiről.

Mivel az ágazatban nemcsak Magyarországról jelentős az elvándorlás az Unió országaiba, hanem az Európai Unió is jelentős hiánnyal küzd, a projekt az Unió számára is megfogalmaz javaslatokat az Unió szintjén is jelentkező munkaerőmozgás konszolidálása érdekében.

Letölthető anyagok:

Nemzetközi tanulmány
Felmérés-értékelés
Egészségügy-bérek-munkaerő
Beszámoló
Érdekvédelem az egészségügyben, szociális ágazatban – tananyag
Pályaorientáció

Megrendelő: Széchenyi 2020 program „Munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség fejlesztését célzó tematikus projektek” GINOP-5.3.5-18-2018-00044 projekt

Időtartam: 2019. június – 2021. december

Projektvezető: Bogó Rozália

Résztvevők: Hárs Ágnes, Krokovay Nóra, Matheika Zoltán, Nagy Katalin