Külgazdaság 2006/3

KÖRKÉRDÉS az államháztartás, ezen belül a nagy elosztó rendszerek reformjáról. III. – rész. Válaszolnak: Antal László, Bod Péter Ákos, Csáki György, Fóti Klára, Kóka János, Kovács Árpád, Losoncz Miklós, Mihályi Péter, Palócz Éva, Parragh László, Rácz Margit, Simonovits András, Szabó Katalin, Varga Mihály

Kemenczei Nóra – Nikodémus Antal: Autóipari trendek a nagyvilágban és hazánkban

ÚJ KÖNYVEK

Közgazdászok, elméletek és történetek a huszadik századból

Bekker Zsuzsa (szerk.): Közgazdasági Nobel-díjasok 1969-2004 (Czeglédi Pál)

Intézmények hatása és változása – a kelet-ázsiai példa. Pascha, W. – Storz, C. (szerk.): Wirkung und Wandel von Institutionen – Das Beispiel Ostasien (Ricz Judit)

JOGI MELLÉKLET

Kováts Surd – Ormosi Péter: A fúziók versenykorlátozó hatásainak orvoslása – I. rész

Márciusi számunk

bevezetője a gyászé: Lányi Kamilla előtt tisztelgünk, kollégái, pályatársai, tanítványai nevében a búcsúztatásán elmondott beszédekkel. Lányi Kamilla kivételes ember volt, benne nem csupán eredeti gondolatokban gazdag szerzőnket, hanem olyan kritikusunkat is elvesztettük, aki nyíltan, szemtől szembe mondta el, ha valami nem tetszett neki. Szoros kapcsolat fűzte szerkesztőségünkhöz. Büszkék vagyunk rá, hogy gyakran emlegette: a publikálási lehetőségei terén áttörést jelentett, amikor 1979-ben egy addig régóta hányódó, igen jelentős cikkét újonnan alakult csapatunk elkérte és azonnal közölte. Ezután nyíltak meg előtte a kapuk. Szerkesztőségünk nevében megrendülten búcsúzunk. – Lapunk jelentős hányadát körkérdésünk harmadik része tölti ki. A közgazdaság-tudomány, közélet és a gazdasági vezetés kiválóságainak egész sora tisztelte meg folyóiratunkat válaszával. – Egy fontos termelőágazatról szóló cikket közlünk ezután: az autóipar a világ valamennyi iparosodott országában meghatározó súlyú. A hazai autóipar létrehozása vissza-visszatérő vágyálom volt a hajdani pártállam idején; szerencsére nem fogtak hozzá, hiszen a világtól elzárt, autark gazdasági rendszerben ez mindenképpen kudarcra lett volna ítélve. Szerzőink a világ néhány vezető cégének magyarországi megtelepedése és óriási beruházásai nyomán a rendszerváltás óta kialakult és töretlenül fejlődő hazai autóiparnak éppen a világ autóiparában végbemenő tendenciáihoz való kapcsolódását elemzik. – Recenziós rovatunk két jelentős könyvről tájékoztat. Az első tanulmánykötet valamennyi eddigi közgazdasági Nobel-díjas munkásságáról nyújt beható elemzést, kiváló hazai szerzők tollából. A második, Stuttgartban megjelent kötet képet ad az új intézményi közgazdaságtan irányzatairól, főbb kutatási területeiről és módszertani feltételezéseiről, valamint arról, milyen kérdéseket vet fel ezek alkalmazása a kelet-ázsiai térségben végbement átalakulásra.

Kategória: 2006. évi számok összefoglalója, Külgazdaság